Geplaatst in Nederland, Xaar's Reis Wereld, Xaar's Wereld, Zwammerdam

Zwammerdam Deel 1

Hi all!

Vandaag ga ik eens een rondje maken door mijn eigen dorp. Zwammerdam. Zwammerdam is niet zo heel groot, of tenminste niet zo heel groot meer. Toen het nog ooit een eigen gemeente was, was Zwammerdam veel groter. Maar je hebt hier nog wel veel dingen waar je wat geschiedenis van kan vinden toen het nog zo groot was. En dat vind ik juist zo leuk aan die kleine dorpjes die veel geschiedenis heeft. Ik loop geregeld door het dorp opzoek naar leuke foto’s, maar ook met mijn folders die ik elke week rond breng. Dan spreek je vaak mensen, en zeker de oudere mensen in Zwammerdam weten nog veel te vertellen over het oude Zwammerdam. Dat vind ik altijd heel leuk om naar te luisteren. En zo kom je van alles te weten over je eigen dorp. Nu heb ik weer genoeg op geschreven, laten we nu maar snel beginnen!

Zwammerdam, of te wel; Nigrum Pullum zoals het in de tijd van de romeinen heette. Want zo’n 2000 jaar stond er in Zwammerdam een castellum van de Romeinen (op het terrein van Ipse De Brugge; Hooge Burch). Dus Zwammerdam bestaat eigenlijk al 2000 jaar! Toen de Romeinen er nog waren, lag de Oude Rijn net iets anders. Maar door de tijd heen is het wat anders gaan liggen. Ze hebben hier met opgravingen nog 5 of 6 boten kunnen opgraven, waarvan 1 in het Archeon (te Alphen a/d Rijn) tentoon gesteld staat.

Toen de Romeinen weg waren, werd Zwammerdam toch iets anders. De oude Rijn ging wat anders liggen, er kwamen echte huizen, kerken, inwoners en ongetwijfeld gezelligheid! Ergens heb ik mij nooit echt thuis gevoeld in Zwammerdam, en nog steeds niet helemaal. Maar toch heeft het een leuke en boeiende geschiedenis!

Tot 1964 was Zwammerdam een eigen gemeente. Toen was Zwammerdam nog best groot! Maar inmiddels is Zwammerdam wel wat kleiner geworden. Het oude gemeente huis van Zwammerdam staat er nog steeds. En wat ben ik daar blij mee! Want wat is het toch mooi! Kijk maar:

Oude gemeentehuis

Inmiddels zit hier De Limes, Fysiotherapie Van Den Berg en onze huisarts hier gevestigd. Een jaar of 6 geleden is het hele pand gerenoveerd van binnen. Ook is er toen helaas asbest ontdekt, in het pand, waardoor het iets langer dan gepland duurde. Maar het ziet er nu van binnen ook heel erg mooi uit!

Ook heeft Zwammerdam een Baljuwhuis gehad. Dus eigenlijk gewoon een rechtbank. Inmiddels is het omgetoverd tot woonhuis, en is er denk ik niet meer veel te zien van het Baljuwhuis. Ik weet niet wanneer het Baljuwhuis tot zijn eind is gekomen. Waarschijnlijk zal dit rond het rampjaar 1672 gebeurt zijn. Want Zwammerdam heeft hier ook in mee gestreden.

Baluwhuis

Het leuke leuke aan Zwammerdam toen het nog zo groot was, dat er ook een hotel was. Inmiddels is het niet meer rendabel is in Zwammerdam en dat er nu al de verschillende bedrijven in hebben gezeten op de begane grond. En is er boven inmiddels ook 1 bedrijf bevestigd en 1 woonhuis. Ik vind wel jammer dat het hotel er niet meer is. Want zo zou Zwammerdam meer bezoekers trekken, en dus ook weer meer naamsbekendheid krijgen en allemaal faciliteiten terug krijgen.

Hotel

Naast het hotel heeft een herberg gezeten. Ook ooit lang gelden, want ook dat is een woonhuis geworden. Dit zal waarschijnlijk zo gelopen zijn omdat mensen niet altijd commercieel dachten toen der tijd en Nederland steeds voller met mensen word. Ik denk zo dat het inmiddels een leuke café had kunnen zijn, of nog iets in de trand van een herberg.

Herberg

Goed, dit was het voor deze week! Volgende week komt er weer een artikel over Zwammerdam online! Met weer de leuke informatie over mijn dorp waar ik in woon!

Tot volgde week!

Groetjes Xarifa

Auteur:

Een jongvolwasse vrouw die van reizen, lifestyle en persoonlijke verhalen delen houdt.

2 gedachten over “Zwammerdam Deel 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s